Mandag denne uken kom forslaget til statsbudsjettet 2020 og med det, reaksjoner fra kulturfeltet og en rekke andre samfunnsområder. For MuseumsLiv, og sekretariatet i Museumsforbundet, er det også oppstarten til en intens fase med lesing av et antall budsjettproposisjoner for å kunne ha relevante meninger i media og, ikke minst, i høringene i Stortinget. De senere årene er tempoet i høringsarbeidet skrudd sterkt opp og de kommer tettere på lanseringen enn tidligere, og det er bra, men det betyr også at fristen for å levere høringsnotatene blir stadig kortere. Noen komiteer forlanger at de leveres samtidig med søknadsfristen for høringen. Her er det med andre ord bare å lage seg en liste til neste runde, slik at prioriteringslisten over rekkefølgen på lesing av propene korresponderer med frist for søknad – og forventet leveranse av høringsnotat. Følg med på siden for statsbudsjettet 2020 for å finne ut hva Museumsforbundet mener i de ulike komiteene! Det blir trolig høringer i fire eller fem komiteer i år.
Lekkasjene de siste ukene før statsbudsjettet tydet på at det blir enda et godt år for museene med fokus på investering i bygg, selv om de nye summene som ble foreslått jevnt over var mer beskjedne enn i 2019-budsjettet, med noen unntak. Fjorårets bevilgninger til kulturbygg ble naturligvis også fulgt opp med ytterligere bevilgninger.
Det var gledelig at det omsider ble foreslått en oppstartsbevilgning til Vikingtidsmuseet på 35 millioner kroner! Dette har mange ventet på og arbeidet hard for, ikke minst UiO og Kulturhistorisk museum. Jeg må si at forslaget om å sette av 40 millioner kroner til nytt fellesmagasin i Angedalen for Musea i Sogn og Fjordane var en gledelig overraskelse. Dette viser at trenden med bevilgning av midler til utstilling- og magasinbygg fra 2019 følges opp. Gode magasin er viktig for at museene kan ta skikkelig vare på kulturarven!
Det gir også håp om at det kan bli satt av midler, både til sårt tiltrengte magasinbygg og til arbeidet med samlingene, for museene under Sametinget de kommende årene. I sommer ble eiendomsretten til samiske kulturgjenstander tilbakeført formelt, men så lenge de ikke har gode nok oppbevaringsforhold kan de ikke fysisk tilbakeleveres. Under Bååstede-konferansen, få dager før budsjettet ble lagt frem, var det stor forventning til at kulturminister Trine Skei Grande skulle ha med seg en gave til dette da hun gjestet konferansens siste dag. Skuffelsen var til å føle på da kulturministeren måtte medgi at det hadde hun dessverre ikke fått til i 2020-budsjettet. Hun understreket imidlertid at Sametingets tydelige prioritering av behovet for bygg til Saemien Sijte hadde vært viktig for å løfte dette prosjektet frem i regjeringen.
Det foreslås ti nye byggeprosjekter, i tillegg til de 18 pågående som også får midler for 2020. Blant de nye byggeprosjektene er lokaler for Nordmøre museum i samlokalisering med Operaen i Kristiansund, som var varslet i fjor, ombygging av Østfoldmuseets arbeiderbolig ved St. Olavs Vold i Sarpsborg, Viken bygningsvernsenter, Museene i Akershus, sikrings- og formidlingsbygg over tungtvannskjelleren på Vemork, Norsk Industriarbeidermuseum. Det gis også midler til formidling i Jøssingfjord Vitenmuseum, Dalane Folkemuseum og Helleren-husene og fornying av basisutstillinger ved gamle Stavanger Museum, Museum Stavanger. Flere museer får også midler til nødvendig rehabilitering og oppgradering, modernisering eller fornying: Bymuseet i Bergen – Bryggens Museum, Museum Vest – Bergens Sjøfartsmuseum samt Sunnhordland museum – Nye Sunnhordlandstunet. Det er også gledelig at D/S «Hestmanden» er sikret midler til drift og vedlikehold, slik at skuta kan seile både i jubileumsåret og årene fremover.
Den store overraskelsen i Jakten på sølvet
Et museum som ikke fikk uttelling på investeringssøknad i 2020 er Norsk Bergverksmuseum for Jakten på sølvet, men som likevel nevnes i budsjettproposisjonen. Jeg har lest budsjettproposisjoner fra Kulturdepartementet i 25 år, men aldri opplevd maken til utsagn som står i årets utgave. Derfor må jeg ta med dette sitatet som viser hvorfor Bergverksmuseet ikke får midler:
«Søknaden og prosjektet er for øvrig vurdert til å være av god kvalitet, og anses å ville dekke museets behov for god forvaltning, formidling og sikring av sine samlinger. Museet har funnet betydelig grad av privat medfinansiering, og Buskerud fylkekommune har også nylig gjort vedtak om bidrag. Prosjektet vil imidlertid ikke kunne prioriteres fra statens side uten medvirkning også fra Kongsberg kommune.» (s. 64–65)
Som gammel kulturbyråkrat vet jeg naturligvis at det er en forutsetning for statlig medvirkning at det også er et forpliktende vedtak fra kommunen og fylkeskommunen om medfinansiering. Her skriver man imidlertid i klartekst i en budsjettproposisjon at «Kulturdepartementet har derfor ikke funnet det mulig å prioritere søknaden Jakten på sølvet fra Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg.» Dette er oppsiktsvekkende! Jeg har aldri sett noe liknende! Departementet må ha gode grunner for å tydeliggjøre dette – eller svært høy frustrasjon overfor en kommune som ikke vil forstå, eller ta hensyn til, innarbeidede spilleregler resten av museumslandskapet forholder seg til. Det bidrar i alle fall ikke til å minske frykten for hva som kan bli realitetene etter at regionreformen trer i kraft.
The winner is …
Den aller største budsjettvinneren er imidlertid Nasjonalmuseet med den 280,6 millioner kroner store økningen de får i forbindelse med åpningen på Vestbanen i 2020. Dette er et stort løft for det visuelle kunstfeltet i Norge! I tillegg kommer et forslag, som viser at Munchmuseet har fått gjennomslag for et vedtak om en garantiramme på hele 15 mrd. kroner i forbindelse med innlån av utenlandsk kunst til åpningsutstillingen for det nye museet som skal gjelde frem til mai 2021. Dette sprenger en grense for ordningen med statlig forsikring ved innlån av kunst fra utlandet.
Med så mange bevilgninger oppleves museene som «vinnerne» i kulturbudsjettet av de andre kulturorganisasjonene, noe som jeg vel kan si viste seg i praksis under Budsjettdebatten 2020 på Youngs om morgenen den 10.10. Det betyr ikke at alle er fornøyde, og da tenker jeg ikke bare på et kunstmuseum i Bergen som BT har skrevet en del om denne uken, men også på de mange som ikke har fått noe ekstra – bare den sedvanlige prisomregningen.
For 2020 har jeg regnet ut at de fleste av disse museene foreslås gitt en økning på rundt 2,7 %. Det er riktig nok en økning på om lag 0,5 % fra i fjor, og et skritt i riktig retning på vegen mot en bedre kompensasjon for pris- og lønnsvekst enn man har hatt de siste årene. Det betyr at ABE-reformen er bremset litt opp, og det er jeg glad for. Den er imidlertid fortsatt operativ og årets løsning på bremsen kan ikke demme fullt ut opp for langtidsvirkningen av effektiviseringskuttet for museene. Jeg har en ambisjon om å regne ut hva dette har kostet museene de siste årene – når jeg får litt ledig tid …
… to be continued … Følg med på høringene våre så lenge!