Samisk ungdoms medvirkning i sannhets og forsoningsprosesser
Árran julevsáme guovdásj/Árran lulesamisk senter
I forskningsprosjektet Mihá (2021) kommer det frem at tre av fire unge samer har opplevd diskriminering på bakgrunn av etnisitet, kjønn og bosted, og at rasisme og diskriminering som unge samer opplever har negative konsekvenser for ungdommene, grupper og samfunnet som helhet. I Amnestys undersøkelse fra 2023 kommer det frem at hver fjerde ytring om samer på Facebook er negativ. Dette viser at fornorskningspolitikken fremdeles er til stede i dag og at dette kommer blant annet til uttrykk gjennom hatprat, hets og diskriminering. Dette er et alvorlig samfunnsproblem som kan stå i veien for samisk ungdoms mulighet til å føle seg inkludert i samfunnet og som fulle deltaker i demokratiske prosesser. I lulesamisk område er det gjennom media og også i kommisjonens rapport dokumenter at lulesamisk ungdom også de seneste årene er blitt utsatt for mobbing og trakassering. Og at de opplever at deres fortellinger og ytringer om urett ikke blir anerkjent og sanksjonert.
Gjennom prosjektet «Unge kritikere» vil vi inkludere samisk ungdom i sannhets og forsoningsprosesser. Våre spørsmål til samisk ungdom er:
Hvilke tiltak er nødvendig for å skape språklig, kulturelt og identitetsmessig likeverd mellom samisk og majoritetsungdom?
Hva kan bidra til at samisk ungdom opplever at deres fortellinger anerkjennes som relevante, troverdige og som et viktig bidrag i samfunnsdebatten?
Prosjektet vil frembringe kunnskap om samiske ungdommers opplevelser av fornorskningspolitikken og hvordan deres medvirkning kan bidra til et oppgjør med urett og bane vei for forsoning.