Arctic Frontiers Open: Kvinneblikk i polare strøk + omvisning i utstillingen Tidslag
29. januar 2025 // 19:00 - 20:45
kl. 19:00
Kuratoromvisning i utstillingen Tidslag: Hverdagsliv på Svalbard (Omvisningen er på engelsk)
Welcome to the curator’s tour with Charis Gullickson in the exhibition Tidslag: Hverdagsliv på Svalbard (Layers of Time: Everyday Life in Svalbard). The tour is in English and will give you an in-depth look that takes you behind the scenes. What are the main themes in the exhibition and how was it put together? What are the stories behind the images and what can we learn from these old photographs?
19:45-20:45
Panelsamtale Kvinneblikk i polare strøk
Arctic Frontiers er i 2025 opptatt av det internasjonale polaråret og geopolitiske spenninger og akselererende endringer i Arktis, verktøy for vitenskapsdiplomati og nye samarbeidsmåter. I utstillingen Tidslag – Hverdagsliv på Svalbard, på Nordnorsk Kunstmuseum, får vi gjennom foto, gjenfotografering og musikk et unikt innblikk i folks livssituasjoner, og endringene som har skjedd på Svalbard fra midten av 1950-tallet frem til slutten av 1990-tallet.
Herta Grøndals fotografier gir et kvinneblikk på livet i polare strøk fra vår nære fortid. Sammen med datterens Eva Grøndals refotografering av motiver reiser de spørsmål om hvordan kjønn, makt, roller og forventninger har endret seg og samfunnet — fra 1950‐tallet og frem til i dag.
Med utstillingen Tidslag som bakteppe inviterer vi inn til refleksjon omkring levde liv i polare områder. I en panelsamtale åpner vi for å undersøke spørsmål som: hvilken plass kvinner har tatt og fått i de mannsdominerte polare fortellingers praksiser? Er det rom for skeive perspektiver i polarhistorien? Hvilken rolle har fotografier og litteratur hatt for «bildene» vi har av våre polarhelter? Kan vi lære noe av historien og utviklingen som kan gi perspektiver på dagens utfordringer i Arktis?
Deltagere i panelsamtalen
Marit Anne Hauan, Norges arktiske universitetsmuseum, UiT
Marit Anne Hauan er kulturviter, for tida fungerende daglig leder ved Polarmuseet i Tromsø. Hun er tidligere direktør ved Norges arktiske universitetsmuseum (2005-2017). Hauan leder forskningsgruppa XARC og har vært sentral i utviklingen av utstillinger og publikasjoner i regi av forskningsgruppa, blant annet utstillinga Polarhistorie på skeiva (2022)og boka Kjønn i isen (2024). Hun har videre kuratert en lang rekke utstillinger lokalt og internasjonalt som har dreid rundt temaer som kjønn, etnisitet, polare egne. I994 fikk Hauan Brageprisen som en av redaktørene bak Nordnorsk kulturhistorie.
Charis Gullickson. Nordnorsk Kunstmuseum, kurator og prosjektleder for utstillingen Tidslag
Siden 2008 har kunsthistoriker Dr. Charis Ann Gullickson vært ansatt ved Nordnorsk Kunstmuseum (NNKM). I sin stilling som seniorkurator ved museet har hun opparbeidet seg solid kunnskap og erfaring, særlig om kunstfeltet i nordområdene hvor hennes kuratoriske praksis har slått rot. Hun har vært sentral i gjennomføringen av en rekke publikasjoner og viktige utstillinger både hos NNKM og ved andre kunstinstitusjoner i det sirkumpolare nord.
Henning Howlid Wærp, litteraturvitenskap, UiT
Henning Howlid Wærp er professor i nordisk litteratur ved UiT – Norges arktiske universitet. Han har skrevet og redigert bøker om Cora Sandel- og Knut Hamsuns forfatterskap, om arktisk litteratur og om prosadikt. Siste bokutgivelse: Dyr og mennesker i norsk litteratur (2025).
Harald Dag Jølle, Norsk polarinstitutt
Marthe Tolnes Fjellestad, Perspektivet Museum, leder samtalen.
Marthe Tolnes Fjellestad er utdannet fotograf med mastergrader i kuratering og fotohistorie. Hun er særlig interessert i bruk av fotografi som historisk kildemateriale. Som kurator ved Perspektivet Museum jobber hun primært med nåtidig dokumentarfotografi om og fra nord.