
Makt och minne III – perspektiver på kilder til samisk historie
8. november // 09:00 - 9. november // 15:00

Foto: Roger Strandberg
Tema for konferansen er hvordan arkivinstitusjonene dokumenterer det samiske samfunnet, diskusjon av problemstillinger knyttet til repatriering av samisk kulturarv samt presentasjon av aktuell forskning på samisk historia.
Konferensen har tre huvudspor;
Arkivinstitusjonene og den samiske samholdsdokumentasjonen
2023 er problemstillingen om de samiske arkivene i Norden høyaktuell på grunn av Sannhetskommisjonene pågående arbeide i Sverige, Norge og Finland med å dokumentere statens behandling av samene og arkivene blir her sentrale.
Arbeidet med å ta dra nytte av og tilgjengeliggjøre samiske arkiv er organisert på ulike sett i Norden og i Sverige har arkivutredningen Härifrån till evigheten (2021) berørt problemstillingen. I en paneldebatt løftes problemstillingen om de samiske arkivene på politisk nivå.
Repatriering av den samiske kulturarven
I denne delen berøres både teoretiske aspekter på repatriering av samisk kulturarv som repatrieringsforsøk i praksis. Analoge og digitale løsninger presenteres fra både museums- og arkivsektoren.
Forskningen fronter
Aktuell historisk forskning om Sápmi presenteres. F. eks. møter vi samisk historia sett gjennom maktapparatenes arkiv, ny forskning om sørsamisk historie og om skoltsamisk selvstyre.
For mer informasjon, se her: Makt och Minne – perspektiv på källor till samisk historia – Riksarkivet
Program: Makt och minne programplan 2.pdf (riksarkivet.se)
Arrangører er Riksarkivet i Sverige, Finland, Arkivverket/Sámi Arkiiva i Norge, Samearkivet i Finland, Gaskeuniversiteete /Mittuniversitetet, Gaaltije – saemien museume og Föreningsarkivet i Jämtlands län.
Den første konferansen med navnet «Makt och minne» ble arrangert i 2006 i Östersund, med en Oppfølger i 2014. Begge konferansene hadde et nordisk perspektiv og trakk mange deltakere. Makt och Minne III har lenge vært etterspurt – og nå er tiden moden!
Sted: Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet i Östersund, Hörsal F 214, med program over to dager. Den tolkes til flere språk, og man kan også delta digitalt.