I 2015 debuterte Norges museumsforbund og Museene på Sørlandet på Arendalsuka med programposten «Museum, money, mausoleum» og en stand prima plassert rett ved Kulturhuset. Tittelen traff daværende redaktør i Agderposten, og en sentral primus motor for Arendalsuka, Stein Gauslaa, så godt at vi var lansert i programmet før vi hadde sted å være, innleder og debattanter. Det fikk vi på plass og debatten foregikk på Munken med Gauslaa som debattleder. Det var et skikkelig stunt!
Vellykket ble det. Alle museene i Agder-fylkene bidro med aktiviteter på standen, og det toppet seg siste dagen da Næs jernverksmuseum stilte med både smed og takke og mange liter røre til lapper. Om vi ikke var populære nok fra før, med Vest-Agder-musets lag din egen button med gamle Agder-politikere, gikk røra unna. Heldigvis oppdaget ikke sentrale personer i Arendalsukas arrangørkops all røk og damp før det var en liten time til det var slutt. Da ble daværende direktør Bård Frydenlund avkrevd tillatelse fra brann og politi, men vi ble likevel stengt ned. Lappene fikk jeg ikke smakt på, men samtalen med gutten som ville bli smed varmet et museumshjerte.
I år var vi med for tiende gang, eller niende om vi trekker fra pandemiåret 2020 da det ble avlyst. Hele åtte arrangementer over tre dager ble det når vi regner med den lukkede førvisningen av filmen «Geronimos tapte stamme» som vi var heldige å få vise som opplading til det åpne arrangementet «Hvem kan fortelle urfolks historie?»
Gjennom de ulike programpostene ønsket vi i år å belyse sentrale aspekter av museenes samfunnsrolle. Arrangementene ble godt besøkt og vi opplevde at vi fikk belyst aktuelle tema på en måte som engasjerte, selv om vi ikke var alene om å løfte flere av dem. Nyhetsbrevet for august har omtale av og lenker til opptakene, så det er bare å snurre film om du er interessert. Neste år blir det jubileum, så da får vi feire litt ekstra.
Fra mye sol og varme i Arendal, prøver mer høstlige temperaturer å varsle om at det blir høst. MuseumsLiv innser at denne høsten ikke kommer til å gå saktere enn sist høst. Mange arrangementer står i kø. Langt flere enn de som nok lar seg forene med høstens budsjetthøringer i Stortinget. Statsbudsjettet kommer 7. oktober. Det blir spennende for museumsfeltet både fordi det er første Kulturbudsjett som Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffrey har hatt hendene på roret i, og fordi det er stortingsvalg neste år som kanskje kan ha innvirkning på politiske prioriteringer og signaler. Kommer det noe godt valgflesk? Det vil tiden vise … to be continiued …