Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider er tildelt UNESCO-status i katedralbyggingens internasjonale fagmiljø. Museumsforbundet gratulerer med UNESCOs viktige anerkjennelse av Bygghyttas organisering og utførelse av bevaringsarbeidet ved Nidarosdomen og Erkebispegården.
Like før jul fikk Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) plass på UNESCOs prestisjetunge fortegnelse over gode vernepraksiser. Bygghytta ved NDR er av Stortinget utpekt til å være et nasjonalt kompetansesenter for bevaring og restaurering av verneverdige bygninger i stein. En av bygghyttas viktigste oppgaver er å videreføre tradisjonell håndverkskompetanse, samtidig som viktig dokumentasjon blir samlet inn for fremtiden.
NDR opplyser at de er den eldste bygghytta i Norden, opprettet i 1869 for å gjenoppbygge Nidarosdomen (Nidaros domkirke) som delvis lå i ruiner etter flere branner i middelalderen, provisoriske reparasjoner og dårlig vedlikehold. Ved NDR arbeider steinhuggere, murere, blyglassarbeidere, tømrere, smeder og gipsmakere sammen med arkitekt, arkeologer, historikere og konservator for å ta vare på Nidarosdomen og Erkebispegården.
Internasjonal anerkjennelse
Det ble samarbeidet internasjonalt med 17 andre bygghytter i Europa (Frankrike, Sveits, Tyskland og Østerrike) om nominasjonen, og direktør Bjørgvin Thorsteinsson kunne fortelle at tildelingen fører med seg både storhetsfølelse og videre motivasjon til å fortsette forvaltningen av Nidarosdomen og Erkebispegården.
Bygghytter er en gammel tradisjon tilbake til arbeidet med de store katedralene som ble organisert i bygghytter i Europa. Der vernes og videreføres tradisjonell håndverkskompetanse fra en generasjon til neste. Som det står i nominasjonsteksten “Craft techniques and customary practices of cathedral workshops, or Bauhütten, in Europe, know-how, transmission, development of knowledge and innovation” er bygghyttene forpliktet til å ivareta og fremme levende kulturarv i samarbeid med aksjonærer innen politikk, kirke, monumentbevaring og kommunikasjonstiltak.
Dette er den tredje norske oppføringen på UNESCOs liste over gode vernepraksiser, etter oselvarkulturen og setesdalstradisjonen, og den første norske oppføringen som er flernasjonal. UNESCO har også lister over truede kulturuttrykk og verdens immaterielle kulturarv.
Les mer om Bygghyttas UNESCO-status.
Bygghytta på Facebook.