Det er nå åpent for å nominere dokumenter, arkivserier eller arkiver til Norges dokumentarv. Nominasjonsfristen er 3.september 2024.
Norges dokumentarv er den norske delen av UNESCOs Memory of the World-register, og skal synliggjøre kulturarv i Norge i form av blant annet dokumenter, arkiv, manuskript, foto, film og lyd. Alle medietyper kan nomineres til registeret, både digitale og analoge.
I 2024 ønsker komiteen særlig nominasjoner innenfor to hovedområder:
- Materiale som kan bidra til synliggjøring av marginaliserte eller usynliggjorte mennesker og grupper
-
- Urfolk og minoriteter er foreløpig lite representerte i registeret og komiteen ønsker derfor flere nominasjoner velkommen innenfor dette feltet. Blant annet vil dokumenter som viser ulike sider av fornorskingsprosessene som er beskrevet i rapporten til Sannhets- og forsoningskommisjonen i forhold til samer, kvener/norskfinner og skogfinner bli prioritert.
- Det er også ønskelig at det blir nominert materiale som kan bidra å synliggjøre historie, språk og kultur knyttet til andre nasjonale minoriteter som rom, romanifolk/tatere og jøder.
- Nominasjoner knyttet til levevilkår og levevilkår for funksjonshemmede eller utviklingshemmede vil også være aktuelle. Det samme vil dokumentasjon som omhandler det mange vil omtale som “de andre” i samfunnet vårt.
2. Materiale skapt etter 1950
Det nasjonale registeret har foreløpig få innskrivinger datert til perioden etter 1950. Av personversomsyn kan dette være utfordrende, og det er viktig å huske på at de aktuelle dokumentene skal publiseres og tilgjengeliggjøres for et allment publikum.
Kulturdirektoratet oppfordrer til at det blir sendt inn søknader knyttet til:
-
- Ytringsfrihet og mediemangfold, det vil si saker eller hendelser fra lokale eller regionale medium. Det kan være leserinnlegg, utdrag fra viktige debatter, eksempler på forsøk på sensur eller sensitivitet overfor ulike samfunnsspørsmål, og saken som i sin tid har fått stor oppmerksomhet.
- Nyere innvandring, og gjerne materiale skapt av organisasjoner og individer som representerer nyere tids innvandrergrupper.
- Kunst og kulturuttrykk som drama/teater, foto, film, lyd – gjerne eksempler hvor originalmaterialet er digitalt skapt.
- Ungdomskultur, gjerne spor som viser eksempler fra og om organisasjoner eller klubber, eller dokumentasjon av samfunnsengasjement og motkultur innen stil, mote eller musikk.
Man kan også sende inn åpne nominasjoner i 2024, men perioder og tema som er godt dekket i registeret vil ikke bli prioritert.
Komiteen oppfordrer lokale og regionale bevaringsinstitusjoner, som kanskje kan ha mer avgrenset ressurser, til å samarbeide om nominasjoner.