• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt
  • Hopp til bunntekst

Norges museumsforbund

Din interesseorganisasjon for museumspolitisk arbeid og faglig utvikling

  • Nyheter
  • Fagseksjoner
    • Formidling
    • Forskning
    • Immateriell kulturarv
    • Industri, kommunikasjon og anlegg
    • Kunst- og kunstindustrimuseer
    • Museumsledelse
    • Naturhistorie
    • Samisk museumslag
    • Samlingsforvaltning
  • Jobb i museum
  • Blogg
  • Dokumenter
  • Om museumsforbundet
    • Kontakt
    • Presse
    • Medlemmer
    • Vedtekter
    • Autorisasjon Konservator NMF
    • Årets museum
    • Museumssignaturer

På besøk hos Bevaringstenestene i Hordaland

Monica Milch Gebhardt · 14. juni 2020

De tre siste årene har seksjon for samlingsforvaltning hatt desentraliserte styreseminarer hvor vi besøker et museum, diskuterer og utveksler erfaringer. Vi var i Varanger i 2017, Buskerud i 2018, Jæren/Stavanger i 2019. Vi fortsatte den gode tradisjonen  og dro derfor i 2020 til Salhus, Bergen. Styret i seksjonen har funnet en arbeidsmåte vi mener er fornuftig. Vi ønsker å være i dialog med museumsfolk over hele landet, i tillegg til å  være til stede på store seminarer som samler mange museumsfolk. Da kan vi fange opp behov som kan føre til ny aktivitet både i vår seksjon og i Museumsforbundet.

Styret blir tilgjengelig for mange, vi kan lytte og se, vise interesse og være et talerør for de som arbeider «hands-on» og slik sett være en brobygger mellom museene og styret i NMF.  Vi legger planene for besøket sammen med vertsmuseet, som også denne gang var en av styremedlemmenes museer.

Bevaringtenestene i Hordaland

I 2020 la seksjonsstyret opp et styreseminar til Vestland (Hordaland) i forbindelse med Bevaringstenestane sine fagdager om «Samlingar på flyttefot». Det ga oss mulighet til å delta på selve seminaret, samt ekstra tid til å besøke Salhus og få informasjon om fellesmagasin og fellesfunksjoner. I tillegg ble vi orientert om beredskapssamarbeidet i Hordaland og brukte tid til å planlegge nasjonalt beredskapsseminar høsten 2020. Fra styret deltok Monica Milch Gebhardt, Kristin M. Gaukstad, Ida Areklett Garmann (som også var vertskap) og Ann Siri Hegseth Garberg.

Onsdag 12.februar ble vi møtt ved Åsane terminal av leder for Bevaringstenestane Torunn Kojan Bøe og kjørt til Salhus, der vi først fikk informasjon om Bevaringstenestane og en omvisning på huset.

Bevaringstenestene utfører tjenester museer og andre kunder både i Vestland, andre steder i Norge. Det gjelder fortrinnsvis arbeid med insektsanering, gjenstandskonservering eller tekstilkonservering.  De holder kurs for museer, og organiserer fagdager. Pr. nå har de fellesmagasiner for ulike materialtyper på Salhus men det planlegges et større fellesmagasin i regionen i et eget prosjekt.

Bevaringstenestene har akkurat tatt i bruk en kjølekonteiner ved mottak av gjenstander og synes det har fungert bra. En del materiale kan selvfølgelig ikke kjølebehandles, men da bruker de varmebehandling. Eller, hvis materialet ikke tåler verken eller, blir det lagt i karantenerom.

Bevaringstenestene fryser gjenstandene til -32 grader C i 5 døgn, eller behandler de  i varmekammer på maksimal temperatur ca. 55 grader (ca. 1 time), med jevnt nivå av fukt i luften for å hindre at materialet sprekker.  Oppvarmingsfasen og nedkjølingsfasen skal gå langsomt, så en varmebehandling tar rundt et døgn, inkludert lasting og tømming av kammeret. Begge metodene tar livet av alt av egg, larver og insekter.

Ida Areklett Garman, Ann Siri Hegseth Garberg, Torill Kojan Bøe og Kristin M.Gaukstad i prat foran inngangen til kjølekammeret.

Konserveringsavdelingen

I konserveringssartelieret finner vi konservatorene i arbeid med mange ulike gjenstandstyper og tekstiler. Her er det stor plass fordi mange av objektene er store og krever plass. Det gjelder å finne riktige , ikke skadelige metoder for å rense for eksempel tekstilarbeid.

Philippa Moxon og kollega i tekstilavdelingen. Her forteller de om konserveringsarbeidet, som er et møysommelig arbeid.

 

Magasinene

Bevaringstenestene har gjort et stort arbeide med egne beredskapsplaner og å prøve ut metoder for enkel restverdiredning. De har også arbeidet med å etablere en egen beredskapsgruppe. Dette arbeidet orienterte Philippa Moxon om, sammen med Torunn Kojan Bøe og Ida Areklett Garmann. Vi fikk besøke flere magasiner, og høre om praktiske erfaringer.

Det er en fordel med tydelig merking. Da vet de som skal redde den ut fra magasin hvor tung hver enkelt er og om objektet er prioritert eller ikke.

Norsk Trikotasjemuseum på Salhus

Deretter fikk vi en flott omvisning på Norsk Trikotasjemuseum og er et industrielt kulturminne fredet av Riksantikvaren. Fabrikken fra 1910 produserte strikkevarer og tekstiler til på 1980 -tallet. Blant annet ble det kjente merket “Krone makko” produsert her.

Den intakte fabrikken viser produksjonslinjen fra ullmottak, vasking av ull, farging, karding, spinning av garn, spoling, strikking av stoff, tilskjæring, sammensying, kontroll og pakking. Mange av maskinene er mulig å kjøre i gang den dag i dag.

I tillegg rommet museet det store arkivet, produksjonslokalene fra Salhus Tricotagefabrik og flere bygninger knyttet til fabrikkdriften som arbeiderbolig (1860), skolehus (1873), lærerbolig og den første direktørboligen.


Kristin M Gaukstad og Ann Siri Hegseth Garberg får demonstrert en av strikkemaskinene ved fabrikken.

 


Ullgarn i alle regnbuens farger.

 

Vi takker Museumstenestene for en god mottakelse og en innholdsrik dag.

Her kan du besøke Bevaringstenestenes nettside:

https://muho.no/bevaringstenestene

Alle foto: Monica Milch Gebhardt

    Samlingsforvaltning

Hoved sidebar

Samlingsnett

Samlingsnett er en ressursbank, et informasjonsted og et sted for læring for alle som arbeider innen feltet samlingsforvaltning.

samlingsnett.no

Søk autorisasjon NMF

Har du minimum to års variert museumspraksis, og tilstrekkelig med vitenskapelige artikler, kan du søke om autorisasjon som konservator NMF eller førstekonservator NMF.

Ny søknadsfrist: 01. februar 2021

Les mer om autoriasjon og finn søknadskjema her.

Footer

Kontakt

Universitetsgata 14
0164 Oslo

Tlf. 22 99 31 30
sekr@museumsforbundet.no

Logo Kulturrådet  logo Museumsnytt
Logo NEMO      Logo Council of Europe

Følg oss på Twitter

Tweets by Museumsforbunde

Følg oss på Facebook

Norges museumsforbund (NMF)

© 2021 · Norges Museumsforbund · Strand & Lund AS · Personvernerklæring