Stortingets vedtak etter behandlingen av Sannhet og forsoningskommisjonens rapport den 12. november 2024 skal nå følges opp av Regjeringen. Stortingets innstilling består av 17 vedtak, hvorav det første var en offisiell beklagelse for de overgrep fornorskingspolitikken har påført samer, kvener/norskfinner og skogfinner allerede er gjennomført.
Kommunal- og distriktsdepartementet har fått ansvar for å koordinere oppfølgingen av vedtakene som går på tvers av departementene. De fleste vedtakene går på språk og kultur og vil i stor grad gå inn for å styrke og bygge videre på politikk og tiltak som allerede er igangsatt. I oppfølgingsprosessen skal Sametinget, kvenske/norskfinske og skogfinske organisasjoner konsulteres og involveres i arbeidet med iverksettelse av vedtakene.
Regjeringen skal hvert år melde til Stortinget hvordan arbeidet følges opp ved framleggelsen av statsbudsjettet. Stortinget har også bedt om at det skal legges fram en helhetlig melding om forsoningspolitikken og status i oppfølgingsarbeidet en gang i hver stortingsperiode. Den første meldingen vil bli lagt fram i 2027.
Ansvarlige departement og vedtak
Kunnskapsdepatementet har ansvar for følgende vedtak:
- Organisering av et nasjonalt kompetansesenter om fornorskingspolitikk og urett (vedtak 16)
- Gjennomgang av språkopplæringen i samisk og kvensk, samt iverksetting av tiltak for at flere barn skal lære språkene i opplæringsløpet (vedtak 18)
- Komme med forslag til en nasjonal satsing på gjennomgående språkopplæring for kvensk og samiske språk fra barnehage til voksenopplæring (vedtak 20)
- Skal aktivt støtte opp under teknologiutvikling og nye undervisningsmuligheter som bidrar til bedre tilgang på utdanning i og på kvensk og smiske språk (vedtak 21)
Kultur- og likestillingsdepartementet har ansvar for følgende vedtak:
- Sørge for nok ressurser til at kompetansemiljøet rundt det skogfinske miljøet kan arbeide videre med den skogfinske språkhistorien (vedtak 22)
- Etablere en helhetlig forvaltning av Sannhet- og forsoningskommisjonens samling av kunstverk som ble overlevert til Stortinget og skal brukes i formidlingen av fornorskingshistorien (vedtak 25)
- Følge opp med forslag til tiltak under pilar 3 og komme med forslag til prioriteringer i statsbudsjettet for 2026 (vedtak 23)
Kommunal- og distriktsdepartementet har ansvar for følgende vedtak:
- Gjennomgå status for aktive, lokale språk- og kulturarenaer for urfolk og nasjonale minoriteter, vurdere nødvendige sikringstiltak for videre og stabil drift over tid (vedtak 17)
- Se på de økonomiske rammene for fylkeskommuner og kommuner med ansvar for språkutvikling (vedtak 19)
- Oppfordre nasjonale institusjoner til å etablere tettere samarbeid med samiske, kvenske/norskfinske og skogfinske institusjoner samt bidra til økt synliggjøring, ivaretakelse og formidling av tilhørende kultur (vedtak 24)
- Ansvar for planmessig oppdatering av offentlig ansattes kunnskap om urfolk og nasjonale minoriteters rettigheter, språk, kultur og tradisjoner (vedtak 28)
- Vurdere effektene av gjeldende virkemiddelapparat og utforme forpliktende handlingsplaner for å styrke språkene som ble utsatt for fornorsking, med et tilpasset ambisjonsnivå, for henholdsvis levende og utdødde språk (vedtak 29)
- Regelmessig rapportering om utviklingen av kvens språk etter modell av dagens rapportering for de samiske språkene (vedtak 30)
Justis- og beredskapsdepartementet har ansvar for følgende vedtak:
- gjennomgå og vurdere endringer i navneloven, slik at etterkommere av urfolk og/elelr nasjonale minoriteter lettere kan ta tilbake sin families opprinnelige etternavn (vedtak 26)
Klima- og miljødepartementet har ansvar for følgende vedtak
- Utarbeide et forslag til endring i kulturminneloven som sikrer automatisk fredning av kvenske/norskfinske kulturminner i tråd med bestemmelsen for samiske kulturminner (vedtak 27)
Hele saken kan leses her.