Kriser – perspektiver fra humaniora
Søknadsfrist for skisser: 21.september 2023
Søknadsfrist for inviterte fullstendige søknader: 26. mars 2024
Søknader kan belyse en rekke perspektiver fra ett eller flere av følgende undertemaer:
Ulike forståelser av kriser
Søknader som fokuserer på konseptualisering av krise kan undersøke hvordan alle kriser har en diskursiv dimensjon. Forslag kan ta for seg: om en teori om krise er mulig, og hvilke fordeler har konseptet fremfor andre konkurrerende? Hvordan brukes krise i spesielle sammenhenger, hvilke spenninger genereres og effekter skapes? Betydningen av kriser innenfor ulike kulturelle tradisjoner, transkulturelle utvekslinger og deres innvirkning på forståelser; fortellinger om krise; kritiske forskningsteorier eller metoder som har forårsaket kriser i humaniora som har resultert i store konseptuelle transformasjoner og forskning på virkningen av menneskelige aktiviteter på klima og miljø fra et humanistisk perspektiv.
Kriser og menneskelig respons
I både media og politikk blir begrepet «krise» ofte brukt for å dramatisere en situasjon, for å generere oppfatningen av en trussel eller forestående katastrofe, som skaper en risiko for eskalering på grunnlag av polariserte emosjonelle reaksjoner. Søknader kan undersøke spørsmålene: hvordan bidro media, politikk og andre enheter til eskalering eller/og deeskalering og løsning av kriser? Hvordan bidro påstander om tilhørighet til kriser? Er krisebegrepet et effektivt verktøy for analyse og forklaring på politiske, kulturelle, intellektuelle og økonomiske spørsmål?
Representasjonen av kriser
Søknader kan undersøke de skiftende representasjonene av kriser som følge av transformasjoner av arv og kulturminne. Forslagene kan ta for seg: de umiddelbare reaksjonene på og ulike representasjoner av kriser i litteratur, filosofi og kunst; de utvidede formene for minnesmerke; hvilke visjoner om krise er representert i media, litteratur og kreativ og utøvende kunst, og hvorfor blir de valgt?
AURORA – forskerutveksling for nytt samarbeid mellom Norge og Frankrike
Søknadsfrist: 13. september 2023
Aktuelle temaområder: Internasjonalisering
Formål
Støtte gjennom AURORA skal bidra til å etablere og utvide kontakten mellom norske forskningsorganisasjoner og tilsvarende organisasjoner i Frankrike. Formålet er å styrke det europeiske forskningssamarbeidet under Horisont Europa. Forskere fra Norge kan få støtte til korte opphold i Frankrike for å starte opp og utvikle felles nye forskningsprosjekter.
Støtte til arrangement
Søknadsfrist: Løpende
Aktuelle temaområder:
Hav, Klima- og polarforskning, Internasjonalisering, Demokrati, styring og fornyelse
Formål
Gjennom denne utlysningen kan dere søke om støtte til å arrangere konferanser, workshop og seminarer. Arrangementet skal være en møteplass for formidling av forskningsresultater, kunnskapsdeling, utvikling av kunnskapsgrunnlag og/eller generering av vitenskapelig samarbeid. Arrangementet kan være både fysisk og digitalt.
PES Horisont Europa – Støtte til prosjektetablering og posisjonering
Søknadsfrist: Løpende
Aktuelle temaområder: Internasjonalisering
Formål
Prosjektetableringsordningen (PES) skal bidra til at søknader med norsk deltakelse i Horisont Europa har høy kvalitet slik at norsk potensial blir tatt ut så godt som mulig.
Denne utlysningen skal bidra til økt gjennomslag for norske søknader til Horisont Europa.
Utenlandsopphold for doktorgrads- og postdoktorstipendiater
Søknadsfrist: Løpende
Aktuelle temaområder: Internasjonalisering
Formål
Formålet med ordningen er å øke andelen unge forskere som tar et forskningsopphold i utlandet. Internasjonal erfaring er viktig for forskerkarrieren og bidrar til å styrke norsk forskning ved å øke kompetansen og tilføre ny kunnskap til prosjektet, utvikler nettverk og styrker dermed mulighetene for tilgang til den internasjonale forskningsfronten.