Familie- og kulturkomiteen har avgitt sin innstilling i saken. Flertallet støtter regjeringens forslag til endring i kulturloven om å lovfeste prinsippet om formål, armlengdes avstand og kommunal planlegging.
Endringen gjøres på bakgrunn av behovet for en styrking av kulturloven slik at denne i større grad kan virke som et styringsverktøy for videre politikkutforming. Stortinget støtter oppunder at det i formålsparagrafen blir lagt inn en henvisning til infrastrukturkravet for å synliggjøre sammenhengene som allerede følger av forarbeidene til kulturloven og Grunnloven § 100.
Hovedtyngden av komiteen viser til at det er et mål at kunst- og kulturlivet skal være tilgjengelig for alle og fremhever i innstillingen at loven har vært prinsipielt viktig for å understreke myndighetenes ansvar, på alle forvaltningsnivåer, for å legge til rette for et bredt kulturliv.
Museumsforbundet er ekstra glad for at et konkret forslag fra vårt skriftlige innspill høsten 2024 blir tatt til følge av komiteen. I høringsinnspillet skriver vi: “I forslaget til ny § 2 mener Museumsforbundet imidlertid at overskriften må justeres ved at i enkeltsaker strykes slik at den lyder: Avstand til politiske styresmakter.”
Dette er også forslaget fra komiteen. Dette synes vi er verdt å nevne da det oppleves fra vår side at våre innspill blir lyttet til og tatt i betraktning når viktige innstillinger som en endring av kulturloven har vært ute til høring og Stortinget nå har fattet et midlertidig vedtak og innstilling i saken. Videre skrives det at:
«..flere høringsinstanser mener forslaget til ny § 2a kan tydeliggjøres gjennom at begrepet «enkeltsaker» tas ut av overskriften for at den ikke utilsiktet skal kunne innskrenke tolkingen av bestemmelsen eller avgrense hvilke kunstneriske og kulturfaglige beslutninger som omfattes av armlengdeprinsippet. […] Det vises samtidig til at begrepet «enkeltsaker» ikke brukes i lovteksten for øvrig.»
Det var derimot litt mer delte meninger i Familie- og kulturkomiteen knyttet til forholdene rundt forslaget om kommunal planlegging og oversikt over status på planlagte tiltak for å fremme kultur i regionen. Deler av komiteen mener at en lovfesting av plikten til å utarbeide skriftlig oversikt over status og utviklingsbehov for kulturfeltet kan bidra til at kulturloven i større grad blir et styringsverktøy som stilles opp mot viktigheten av den lokale selvråderetten, og at man ønsker å ha bedre økonomiske rammer gjennom frie inntekter for kommunens satsing på kultur. Ifølge dette perspektivet anser man det ikke per i dag som nødvendig eller hensiktsmessig å stille krav til at det skal utvikles kulturplaner i alle kommuner.
I innstilligens vedtak foreslås det dermed at regjeringen fremmer forslag om at kommunene skal utarbeide en egen kulturplan som viser mål og strategi for kommunal utvikling på kulturfeltet, i lovforslagets §4.
Les hele innstillingen her.