Årets påskeopplading for Museums-Norge var Det nasjonale museumsmøtet «Mangfoldig bærekraft» uken før «den stille uke». Med den pågående krigen i Ukraina som bakteppe var det naturlig at uttalelsen fra årsmøtet måtte handle om: «Museene og kulturarven i Ukraina trenger støtte – nå og etter at krigen er over!»
I uttalelsen oppfordrer Museumsforbundet blant annet «Kulturdepartementet, fylkeskommuner, direktorater, kommuner og gavegivende stiftelser til å stille midler til rådighet snarlig slik at museene kan skape tiltak for ivaretakelse av ukrainsk kulturarv, hjelp til flyktninger fra Ukraina og andre deler av verden». I tillegg oppfordret årsmøtet «norske myndigheter og institusjoner til en koordinert innsats for å dokumentere krigens ødeleggelser og for å bidra med rehabilitering, gjenoppbygning eller støtte til nye tiltak i kulturarvsfeltet når situasjonen tillater det».
Mandag 4. april meldte Klassekampen, med UNESCO som kilde, at 53 kulturminnesteder er helt eller delvis ødelagt under krigen. Ødeleggelsen omfatter 29 kirker, 16 historiske bygg, fire museer og fire minnesmerker. Kharkiv er blant byene som hardest rammet, og det var også der Ivankiv-museet ble brent ned i krigens tidlige fase. Det er godt å se at det Europeiske museumsfellesskapet bidrar til å hjelpe med pakkemateriale og andre relevante tiltak. Koordinert innsats vil også kreves når man kan ta fatt på rehabilitering og gjenoppbygging av Ukraina etter krigen.
Mange museer i Norge har fra tidligere kriger og kriser god erfaring med å gi arbeid til flyktninger og delta i språkopplæring. Samtidig kan museene bli gode fristeder for barn og voksne som trenger trygge opplevelser i en krevende situasjon. I uttalelsen understrekes det at vi «håper derfor at myndighetene stiller midler til rådighet slik at museumssektoren, på linje med frivilligheten, kan spille en positiv rolle som kompetanseinstitusjoner og møteplasser.»
Det at Norge grenser mot Russland gjør situasjonen ekstra krevende for våre medlemmer i Finnmark, som over tid har hatt samarbeid over grensen om ulike prosjekter, ikke minst knyttet til urfolk. Samene som urfolk i Russland har ikke samme rettighetsgrunnlag og rammebetingelser for å ivareta språk og kulturarv som samene i de nordiske landene. Mariann Wollmann Magga, direktør for Deanu ja Varjjat museasiida, understreket under behandlingen av forslaget at situasjonen i Finnmark under denne krisen er svært krevende, både med den russiske kontingenten i landsdelen, utfordringer knyttet til folk-til-folk arbeidet og ikke minst det Skoltesamiske samfunnet på begge sider av grensen. Hun understreket imidlertid betydningen av oppmerksomhet på denne spesifikke utfordringen, og ba om at uttalelsen blir aktivt brukt fremover av alle museene.
For MuseumsLiv ble viktigheten av at dette aspektet ble tatt med i uttalelsen ytterligere styrket av Joacim Lunds kommentar «Nervøs stemning langs grensen i Finnmark» i Aftenposten fredag 8. april. Der refererte han blant annet Jørgen Holten Jørgensens uttalelse under Sikkerhetskonferansen 2022: «Vi er vant til å se på russerne som våre venner. Nå kan vi ikke det lenger.» Holten Jørgensen er rådmann i Berlevåg, tidligere konsul i Murmansk og Russland-forsker med flere bokutgivelser om Russland og nordområdene. Samtalen sitatet er hentet fra, anbefales herved.
En annen påskeanbefaling er å ta turen til Østfoldmuseenes avdeling i Fredrikstad. De har laget en Hotspot-utstilling med foto fra krigen i Ukraina. Den 9. april pakket museet også statuen av kong Fredrik II i gamlebyen inn i sandsekker i solidaritet med det Ukrainske folket og deres kamp for å beskytte egen kulturarv. Denne installasjonen har utviklet seg til en dialogutstilling der folk strømmer til for å dele sine kommentarer og opplevelser av krigen. Veldig bra jobba Gaute Jacobsen & Co!
Denne tredje krisepåsken på rad har større alvor knyttet til seg enn de foregående, men den kan gi tid til refleksjon om den situasjonen vi har med krigen i Ukraina i dag. Kunstpodden har også en fin episode om «Kunst og krig», som er dagens tredje og siste anbefaling.
God påske!