
Det nasjonale museumsmøtet 2025: NATURKULTURKRISEN
25. mars - 27. mars
kr 4200
Sted: Caroline kinosenter og Quality Hotel Grand Kristiansund
Natur og kultur er tett sammenvevd, og ordet naturkultur peker mot hvordan livsverden er formet av både sosiale, kulturelle og økologiske relasjoner. Verden vi lever i er aldri ren natur eller ren kultur. Mange museer arbeider i nettopp spenningsfeltet mellom kultur og natur, noe som samlingene ofte reflekterer.
Eksempler på dette er at store deler av samlingene i de naturhistoriske museene inneholder kunnskap om utviklingen av naturen over lange tidsspenn og utgjør en viktig ressurs for kartlegging av kulturskapt klimapåvirkning og videre formidling av denne. Natur i form av uberørt villmark bygges ned i høyt tempo, og ekstremvær oppstår med en hyppighet hvor klimaendringer blir raskt synlige. I møte med klimakrisen blir balansen mellom utnyttelse og forvaltning av naturen viktig. Samtidig er det viktig å anerkjenne at mennesket ikke er den eneste arten som bor på planeten og påvirkes av disse endringene. Immateriell kulturarv er en viktig inngangsport til slike problemstillinger, og dessuten en kilde til kunnskap til balansert innhøsting av ressurser, og eksempler på hvordan man kan bevege seg i villmark med et lett økologisk fotavtrykk. Urfolksperspektiv og- kunnskap er også uvurderlige kilder til å forstå hvordan naturkultur er sammenvevd. De aller fleste museene forvalter viktig immateriell kunnskap knyttet til bruk av naturen, forvaltning av naturen og tradisjonelle håndverksteknikker som er nødvendige for å ta vare på viktige kulturhistoriske bygg og å etablere nye arenaer for formidling av natur- og kulturarv.
Museene har en unik mulighet til å løfte frem hvordan klimaet påvirker samlinger og samfunnet som helhet. Det er derfor nødvendig at museene tar en offentlig verdidebatt i møte med den pågående kultur- og naturkrisen. Hvilke verdier legger vi vekt på som museum, og er vi omforent om hva krisen rommer med tanke på eget arbeid? Og er arbeidet vi gjør synlig nok i det offentlige rommet? Kan museene være gode allierte i kampen mot klimaendringene?
Å trekke naturkulturperspektivet inn i formidling av egne samlinger og praksis er en viktig del av verdigrunnlaget og samfunnsoppdraget fremover. Museene må våge å sette fokus på endringene som skjer og samtidig tydeliggjøre hvordan kunnskapen museene besitter bidrar til bedre forvaltning av natur- og kulturressurser.