I april fikk vi den store nyheten om at Unge kritikere ble tildelt 14 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen. De neste tre årene skal åtte museer og Tidsskriftet Museum fremme ung kritikk og ytringer gjennom ulike formidlings- og utstillingskonsepter. 26. september i møttes prosjektdeltagerne til et oppstartsseminar på Interkulturelt museum i Oslo.
Hensikten med seminaret var i første omgang å bli kjent med hverandre og de ulike prosjektene som inngår i Unge kritikere. Museene skal på ulike måter jobbe med ung medvirkning og samskaping, kritisk refleksjon og medborgerskap. Hva vil det si å være samisk ungdom i dag? Hvordan kan ungdom påvirke nærmiljøet? Hva skjer med en ytring når mediet det ble ytret i erstattes med et annet? Tidsskriftet Museum vil bistå med veiledning om hvordan utøve kulturkritikk, i tillegg til å være en publiseringskanal for det helhetlige prosjektet og de unge kritikerne.
Gjennom hele prosjektperioden vil Museumsforbundet holde jevnlige seminarer der de deltakende museene kan møtes for å dele erfaringer, utfordringer og bruk av metodikk. I tillegg vil de få faglig påfyll, inspirasjon og relevant kursing.
Til å innlede seminaret inviterte vi Johan Laurits Tønneson, professor i retorikk og språklig kommunikasjon ved UiO, til å holde et inspirerende innlegg som satte rammen for dagen. «Å legge til rette for at ungdommene kommer til orde, og ikke til kort» oppsummerte godt hva vi ønsker å oppnå med Unge kritikere. Tønnesson er også tilknyttet UiO: Demokrati-prosjektet som har mange tilknytningspunkter til Unge kritikere
Ønsker du å lese mer om de ulike prosjektene? Vi har laget en samleside hvor det vil komme oppdateringer underveis. Sjekk den ut!