Om Unge kritikere
Frykt for netthets eller krenkelser bidrar til at flere unge i dag vegrer seg for å delta i det offentlig ordskifte. En sentral ambisjon med prosjektet er å gi unge mulighet til å øve seg på å ytre egne meninger, bli eksponert for andres meninger og bli kjent med betydningen av et ytringsmangfold. Dagens ungdommer er fremtidens borgere, og det er viktig å bygge en sunn og trygg ytringskultur. Dette vil foregå i trygge rammer lagt til rette av museene som deltar i prosjektet.
Med prosjektet ønsker vi å synliggjøre museet som en arena for samfunnskritikk; et sted for å utfordre, skape muligheter, gi ideer og konfrontere, gjennom et opplegg som gir målgruppen mulighet til å utfordre og bli utfordret. Flere undersøkelser viser at dette er første skritt på å øve seg på deltagelse i det offentlige ytringsrommet.
En sentral faglig målsetting for prosjektet er å utvikle barn og unges kritiske refleksjon over innhold, form, kunnskap, historie- og samfunnssyn som formidles gjennom museenes utstillinger. På denne måten utvikles de unge kritikernes bevissthet om kulturtilbudene som tilbys samt innhold og kvalitet. Ungdommene vil være deltagende i utførelsen av prosjektet gjennom medskaping i museenes formidlingsopplegg. Viktige stikkord er institusjonskritikk, deltagelse, identitet, mangfold og utstillingsutforming, med særlig fokus på hva som ligger i begrepene demokrati- og ytringsinstitusjoner.
Samarbeidsparter
Museumsforbundet er glad for å ha fått med seg mange gode samarbeidende museer i prosjektet: Demokratinettverket/Eidsvoll 1814, Grinimuseet/Museene i Akershus, Oslo Museum/Interkulturelt museum, Østfoldmuseene, Hamsunsenteret/Nordlandsmuseet, Árran Lulesamisk senter, Vestfoldmuseene og Museene Arven. I tillegg deltar tidsskriftet Museum i gjennomføringen av prosjektet og UiO: Demokrati i referansegruppen for prosjektet. Prosjektperioden er tre år over fire kalenderår og skal ferdigstilles høsten 2027.
Unge kritikere er støttet av Sparebankstiftelsen