Interkulturelt Museum, Oslo museum
I siste 20 årene har museene utviklet seg blant mye annet til å være et sosialt, trygt møtested der ulike meninger på tvers av alder, etnisitet kjønn, klasse i samfunnet, møter hverandre, diskuterer, samarbeider og skaper sammen. I flere stortingsmeldinger i siste årene har definert museene blant annet som demokratiets bærebjelker. Slik sett blir museene en arena for å utvikle samfunnet i en positiv retning og en demokratifremmende institusjon. Ungdommen som er et av de hovedmålene for fl est museer blir i denne sammenheng viktig å samarbeide med.
Gjennom Unge Kritikere prosjektet sikter Interkulturelt Museum på å invitere ungdommen til å skape, delta og utvikle spennende prosjekter som retter søkelyset på reelle medvirkningsprosjekter, aktivt medborgerskap og samskaping. Dette innebærer at ungdommen vil sammen med museet ta en aktiv rolle i sitt nabolag gjennom Interkulturelt Museums pågående nærmiljøsatsing siden 2019. I forbindelse med denne satsningen er vi i ferd med å starte et ungdomsråd. Et av målene med ungdomsrådet vårt er å gi ungdommen mulighet til å aktivt delta i styringen av museets nærmiljøsatsing som blant annet sikter mot å gjøre museet til en mer dynamisk og demokratisk plattform og et museum som utvikler seg i takt med samfunnet.
Nærmiljøsatsingen består slik sett av flere delprosjekter som går ut på styrking av museets samfunnsrolle, lokalt- og global identitetsbygging, arbeid mot utenforskap og rasisme, tilgjengeliggjøring og praksis av håndverk gjennom samarbeid med kunstnere og håndverkere etc. etc. I Unge Kritikere prosjektet satser, Interkulturelt Museum på at ungdommen vil, i samarbeid med Interkulturelt Museum som jobber tett med sitt nabolag samt drøfter og diskuterer globale problemstillinger ut fra et lokalt perspektiv og omvend, skal ha bygget en kompetanse som blir deres verktøy til å være kritiske til museer og deres viktige ansvar og rolle i
samfunnet.